Var du en av de mange som kjøpte BikePlay av meg i 2023? Nå kan du oppgradere den gratis med ny programvare!

Den første du ser er et nytt oppstartsbilde. Deretter ser du at hovedmenyen er noe endret. AirPlay, altså mulighet til å for eksempel strømme en film (!), er erstattet av støtte for Huawei sitt alternativ til Android Auto.

En virkelig interessant nyhet skjuler seg imidlertid under lydinnstillinger: Du kan velge at lyden skal gå direkte mellom telefon og hjelm, uten å ta omveien via BikePlay! Det betyr bedre lyd, mindre forsinkelse og bedre stabilitet, og er verdt oppgraderingen alene! (Slå på Switch to phone audio output mode i menyen Settings, Sound effect

Det er også noen «usynlige» bugfikser og forbedringer.

På minussiden for noen, kan være at du ikke lenger kan laste inn ditt eget oppstartsbilde. Men du kan fortsatt velge mellom en del standardbilder.

Hvordan oppgradere

  1. Du må ha et tomt SD minnekort på maks 32 GB (viktig!), formatert som FAT32
  2. Last ned fila ISPBOOOT.BIN her og legg i rot på kortet
  3. Åpne lokket på siden med den lille stjerneskrutrekkeren som fulgte med, men ikke sett inn minnekortet enda
  4. Start opp BikePlay. Det beste er å koble den til en godt oppladet powerbank. Det er viktig at den ikke får strømbrudd mens oppgradering pågår
  5. Etter normal oppstart, går du ut av CarPlay / Android Auto (sett evt. telefonen din i flight mode så den aldri kobler seg opp)
  6. Sett inn minnekortet med den nye fila. Som regel vil enheten se den, og spørre om du vil oppgradere. Ellers går du inn i Configuration/System/Update og følger de enkle instruksjonene
  7. Det er viktig at du ikke avbryter oppgraderingen, da kan enheten låse seg permanent. Etterhvert starter den om med det røde Adventure Thor oppstartsbildet (over). Nå kan du slå av enheten (ta ut strømmen), fjerne SD-kortet og skru på dekslet igjen.

Du gjør oppgraderingen på eget ansvar!

Kombinasjon med BMW Motorrad Connected

BMW Motorrad har dessverre ikke gjort sin Connected app kompatibel med Apple CarPlay eller Android Auto, og kommer neppe noen gang til å gjøre det heller. De vil selge sin egen hardware, og låse deg best mulig inn i sitt økosystem. Kanskje kommer det betalt abonnement, men de vil i alle fall ikke at du skal bytte til et annet MC-merke.

Men har du TFT-skjerm med Connectivity programvaren, så kan du som kjent styre telefon, musikk, osv med scrollhjulet. Med Connectivity-appen kjørende i bakgrunnen, får du også fartsgrenseskilt i TFT-displayet der det er tilgjengelig. Du kan bruke dette samtidig som du bruker BikePlay!

Slik kobler du opp:

  • Sett opp BikePlay til å la lyden gå direkte mellom telefon og hodesett (se over)
  • Koble telefonen til BikePlay og TFT
  • Koble hjelmen til telefonen og sykkelen

Det ser ikke ut til at rekkefølgen er viktig, ting vil koble seg opp litt tilfeldig når du starter sykkelen. Typisk ser jeg at sykkelens koblinger er tregest, og minst stabile.

Både BikePlay og BMW Connectivity bare styrer telefonen din, egentlig skjer alt der. Den strømmer musikk, setter opp telefonsamtaler, osv. (Derfor bruker telefonen din mye strøm også.) TFT-skjerm og BikePlay er bare alternative skjermer og input-enheter. Det spiller ingen rolle om du har kjørt i gang spillelista på telefonen, BikePlay eller med scrollhjulet. Du kan fortsatt endre volum eller hoppe til neste låt med scrollhjulet, eller hoppe til neste med pekefingeren på BikePlay-skjermen!

Dette er testet med iPhone og SENA 50-serie hodesett (som blant annet sitter i min Schuberth E2-hjelm). Android-telefoner eller andre hodesett kan oppføre seg annerledes.

Har du kjøpt «BikePlay» et annet sted?

Det er flere som har brent seg på å kjøpe noe de trodde var samme produkt til en lavere pris på eBAY eller i en kinesisk nettbutikk. Bilder, beskrivelse og til og med esken har vært lik, men enheten de har fått har hatt utdatert elektronikk og / eller programvare som gjør at forbindelsen er ustabil, de får ikke koblet opp hjelmen, osv. 

«Huset» til BikePlay 5 startet sitt liv som en tradisjonell Windows CE-basert GPS for mange år siden. Senere fikk den Android operativsystem, før den så ble gjenbrukt med ny innmat og programvare som en Apple CarPlay- og Android Auto-enhet. Nå med et annet operativsystem (Linux) og andre applikasjoner (Android Auto og Apple CarPlay) på toppen. Men plasten på utsiden, tilbehøret og esken er det samme.

Siden har det kommet flere generasjoner og versjoner, og etter hvert ble komponentene gjort tilgjengelig for hele den lokale industrien. Bare i Shenzhen finnes det et titalls små «produsenter» som har slike gamle enheter på lager, men uten kompetanse eller lisens til å oppdatere programvare eller yte noen reell support.

Din enhet ser kanskje helt lik ut, med like skjermbilder? Den har kanskje fungert helt fint også? Allikevel er det stor sjanse for at din enhet har eldre komponenter innvendig. Hvis du prøver å oppgradere den med denne programvaren, er det stor sjanse for at den «brickes» – altså dør. Permanent.