Armenia byr på herlige fjellpass, spektakulær natur, og en annerledes kultur som de færreste av oss har opplevd! Jeg kan love deg en spennende og annerledes motorsykkeltur, flotte hoteller, god mat og drikke. Gruppen er ikke for stor, vi blir ikke mer enn 9 sykler, pluss våre lokale verter.

Datoer 2024

 • Tirsdag 1 til torsdag 10 oktober
 • Reisen starter i Tbilisi, Georgia onsdag 2. Vi reiser tirsdag em/kveld for ankomst onsdag morgen
 • Kan kombineres med stop-over i Istanbul, eller flere netter i Tbilisi

Georgia og Armenia kan bli svært varmt og klamt midt på sommeren, vi velger derfor å legge turene dit på sen vår og tidlig høst.

Armenia er en tidligere Sovjet-republikk i Sør-Kaukasus i den nordlige delen av Vest-Asia. Landet grenser til Tyrkia i vest, Georgia i nord, Aserbajdsjan i øst, og Iran i sør. Armenia er et meget gammelt land med røtter som går flere tusen år tilbake, og regnes for å være et av verdens eldste land med en bosetning som trolig går tilbake til sivilisasjonens begynnelse.

Turen arrangeres i samarbeid med Onward Motorcycle Tours i Tbilisi, Georgia. (Les mer om samarbeidet i beskrivelsen for Georgia.) Turen starter og slutter i Tbilisi, og alle deltakere er selv ansvarlige for å bestille flyreise tur og retur. Du må ha med eget kjøreutstyr, ellers er stort sett alt inkludert: sykler, bensin, følgebil, hoteller, mat og drikke.

Vi kjører godt vedlikeholdte og utstyrte KTM 390 Adventure, perfekte sykler for formålet! Det meste av turen går på asfaltveier av varierende kvalitet, men du må også regne med både grus og kanskje noe litt mer krevende offroad. Trafikkbildet er svært annerledes enn vi er vant til hjemme, med mye kyr, sauer, geiter og hester på veien. Du må selvsagt ha gyldig førerkort for motorsykkel (A), og du bør ha erfaring med denne type kjøring, og være i stand til å holde et fornuftig tempo. Ring meg for en prat hvis du er i tvil!

Det finnes også noen eldre BMW 650 av ulike modeller tilgjengelig, dersom noen skulle foretrekke det. Det er ikke lagt opp til å ha med passasjer på turen, men ta eventuelt kontakt med meg for pris. I så fall anbefales de litt større syklene.

Bortsett fra et par netter hvor vi har prioritert sjarm, så bor vi på gode 3- og 4-stjerners hoteller. Noen av hotellene har basseng eller sauna, så ikke glem badetøy! Lunsjene langs veien kan være litt enklere, men vi spiser og drikker godt på kveldene.

Turen er planlagt så du bare behøver å benytte én ferieuke, med avreise etter jobb fredag og hjemkomst søndag uken etter. Men det er selvsagt mulig å forlenge den, for eksempel med en tidligere ankomst til Tbilisi eller et stopp for å utforske Istanbul. Med stopp i Istanbul tilbyr Turkish gjerne rimeligere billetter også.

Utstyr

Du må ha med eget kjøreutstyr: hjelm, jakke, bukse, støvler, hansker og regntøy. Tidlig i mai må vi regne med at det kan bli kaldt i høyden, og forhåpentlig sol og varme i lavere strøk. «Adventure» type utstyr er mest egnet. Husk en vanntett bag til bagasjen du skal ha på følgebilen, og en drikkesekk til å ha på ryggen! Koffert eller lignende kan legges igjen hos Onwards.

Du behøver ikke å ta med GPS, vi kjører i gruppe.

Anbefalt flyrute oktober

Utreise:

 • Tirsdag 1. oktober Turkish Airlines TK1754 Oslo Gardermoen 18:45 – Istanbul 23:40
 • Onsdag 2. oktober Turkish Airlines TK378 Istanbul 06:25 – Tbilisi 09:45

Merk: Det går et tidligere fly fra Istanbul til Tbilisi, men jeg anbefaler dette senere alternativet ettersom du ellers ankommer Tbilisi midt på natten. Flyplassen i Istanbul har gode fasiliteter, inklusive soveområder med hvilestoler. Jeg kan eventuelt arrangere henting og eventuelt en ekstra hotellnatt, mot tillegg.

Hjemreise:

 • Torsdag 10. oktober Turkish Airlines TK379 Oslo 10:40 – Istanbul 12:15
 • Torsdag 10. oktober Turkish Airlines TK1753 Istanbul 15:00 – Oslo Gardermoen 17:50

Pris for denne billetten (t/r) er NOK 6 900,- per 3 juni 2023, men vil typisk stige til ca 8 000,- nærmere avreise. Det anbefales derfor å bestille billett snarest! (Prisen inkluderer 30kg innsjekket bagasje og 8 kg håndbagasje.) (Du bestiller selvsagt dette som én tur/retur-billett Oslo – Tbilisi – Oslo, ikke enkeltbilletter.) Du finner ofte billigere billett hvis du benytter anledningen til å ta et døgn i Istanbul på veien.

Priser og betingelser

Pris per deltaker: USD 3 200 (ca NOK 33 600 per 3. juni 2024)

Tillegg for enkeltrom: USD 750 (ca NOK 7 500)

Inkludert i prisen:

 • Transfer til/fra flyplass i Tbilisi
 • 8 x overnatting på 3- og 4-stjerners hoteller, med frokost
 • 7 x lunsj med drikke
 • 7 x middag med drikke, inkludert vin eller øl til maten
 • Leie av motorsykkel, bensin
 • Følgebil for bagasjen, med reserve motorsykkel og førstehjelpsutstyr
 • Lokalt SIM-kort
 • Lokale engelsktalende guider på motorsykkel
 • Norsk reiseleder (Thor Hammer)

Ikke inkludert:

 • Flybilletter
 • Øvrig drikke
 • SIM dataplan
 • Eventuelle inngangspenger på museer o.l.

Antall:

 • Minste antall er 6 deltakere
 • Maks antall plasser er 8, men kan utvides noe dersom en gruppe ønsker det

Depositum og forsikring

Motorsykkelen har ansvarsforsikring, men du er ansvarlig for skader på motorsykkelen. Du må derfor betale et depositum på USD 500, som du selvsagt får tilbake dersom det ikke oppstår skade.

Onwards har en svært raus policy. Man bryr seg ikke om skrammer, og de vil alltid prøve å reparere selv på billigst mulig måte. Du betaler ikke for skader på dekk, men du må for eksempel regne med å betale for en brukket bremsehendel eller annet som må byttes.

Vi har så langt ikke hatt noen tilfeller der kunden har måttet betale. Mange har også dekket slikt ansvar gjennom reiseforsikring eller kredittkort.

Du må ha gyldig reiseforsikring. Les vilkårene nøye, så du er sikker på at den også gjelder ved motorsykkelkjøring!

Bestilling og betaling

 • Reisen bestilles per epost til thor@advthor.no. Bestillingen må inneholde reisemål og dato, fullt navn, adresse, telefonnummer, epost, samt navn og telefonnummer til nødkontakt, for alle deltakere
 • Du mottar en faktura på depositum NOK 5 000,-, eventuelt hele beløpet dersom det er under en måned til avreise. Depositumet er refunderbart ved skriftlig avbestilling per epost innen 14 dager, dog ikke senere enn en måned før avreise
 • Reisen anses ikke som bestilt før den er betalt og endelig bekreftet. Jeg forbeholder meg retten til å avvise bestillingen uten nærmere begrunnelse, dersom jeg anser bestiller for å ikke være skikket til å delta. Dette kan være fordi jeg er i tvil om kjøreferdigheter, sosiale ferdigheter, adferd, osv. Innbetalt beløp vil i så fall bli umiddelbart tilbakebetalt
 • Faktura på restbeløpet sendes ut ca 6 uker før avreise, med betalingsfrist en måned før avreise. Reisen betales i norske kroner. Der reisens pris er oppgitt i fremmed valuta, baseres prisen på siste valutakurs (kjøp) i Danske Bank ved fakturatidspunktet
 • Depositum for motorsykkel (USD 500) betales etter avtale, eller medbringes i kontanter (USD). Dette refunderes umiddelbart ved hjemkomst dersom det ikke skal trekkes for skader
 • Adventure Thor AS er medlem av Reisegarantifondet

Se også reisevilkår

Armenia – reiseråd

Utenriksdepartementet har p.t. (4. mars 2024) gjeldende reiseråd for Armenia:

Utenriksdepartementet fraråder alle reiser til regionene Syunik og til områder som ligger nærmere enn fem kilometer fra den internasjonale grensen mellom Armenia og Aserbajdsjan.

Se https://www.regjeringen.no/no/tema/utenrikssaker/reiseinformasjon/velg-land/reiseinfo_armenia/id2416297/ for oppdatert informasjon

Den planlagte reiseruten tar oss inn i Syunik for to netter i Goris og Kapan. Onward sin vurdering er at området er trygt, men et slikt reiseråd innebærer at reiseforsikringene våre ikke er gyldige. Ettersom situasjonen har vært stabil i lengre tid, anser vi det som sannsynlig at reiserådet vil bli fjernet. Dersom reiserådene fortsatt gjelder, har vi en alternativ rute som holder oss utenfor områder med reiseråd. Dersom situasjonen mot formodning skulle forverres slik at det blir reiseråd for vesentlige deler av Armenia, vil vi endre turen til å gå i Georgia.

Reisen dag for dag

Dagsplan dersom reiseråd fortsatt er i effekt:

Planen er noe justert som følge av Regjeringens reiseråd for Armenia. (Reiseforsikringer gjelder ikke der det frarådes reise.) Alt tyder på at den spente situasjonen i realiteten er over, og vi håper at reiserådene løftes slik at vi kan endre ruten tilbake.

 • Onsdag 2: Ankomst Tbilisi. Briefing hos Onward, sightseeing og velkomstmiddag (inkl transfer fra flyplass, middag)
 • Torsdag 3: Tbilisi til Vanadzor, inkl grensepassering (inkl overnatting, frokost, lunsj og middag)
 • Fredag 4: Vanadzor til Yerevan (inkl frokost og lunsj)
 • Lørdag 5: Yerevan til Lucy Tour Hotel (inkl overnatting, frokost, lunsj og middag)
 • Søndag 6: Dagstur fra Lucy Tour (offroad, om været tillater) (inkl overnatting, frokost, lunsj og middag)
 • Mandag 7: Lucy Tour til Dilijan (inkl overnatting, frokost, lunsj og middag)
 • Tirsdag 8: Dilijan til Vardzia Caves, inkl grensepassering (inkl overnatting, frokost, lunsj og middag)
 • Onsdag 9: Vardzia til Tbilisi (inkl overnatting, frokost, lunsj og middag)
 • Torsdag 10: Hjemreise (inkl frokost, transfer til flyplass)

Dagsplan dersom reiseråd oppheves minst en måned før avreise, ref over:

Onsdag 2: Tbilisi, Georgia

Vi ankommer Tbilisi tidlig på morgenen, der vår lokale partner Onward Motorcycle Tours møter oss på flyplassen og kjører oss til sitt kontor midt i byen. Vi får tildelt sykler, får lokale SIM-kort til telefonene våre og litt praktisk informasjon. Deretter sjekker vi inn på Makmani Hotell, ca 200 meter unna. (Med forbehold om at dett her tilgjengelig.) Dagen er så fri til å hvile og utforske hyggelige Tbilisi hver for oss, før vi møtes kl 18:00 til en hyggelig middag med hele crewet.

Det anbefales å ta taubanen opp til fornøyelsesparken Mtatsminda, for en forfriskning på terrassen! De spreke går ned igjen, og angrer kanskje litt de neste dagene? 🙂

 • Overnatting: Mercure Tbilisi Old Town, Astoria Hotel eller Makmani Hotel (avhengig av tilgjengelighet, alle er ****)
 • Middag: Tiflisi Vorontsovze eller Machakhela

Torsdag: Onward til Vanadzor, Armenia

Vi møtes på Onward etter frokost. Her får vi utdelt syklene, og skifter til kjøreutstyr. Store vesker og annet man ikke trenger, kan legges igjen her. Bagasjen du skal ha med lastes på følgebilen. (Obs, åpent lasteplan!)

Vi har en relativt lang kjøredag. Etter grensepassering spiser vi lunsj på Zarni Parni, før vi besøker Haghpat – et stort og interessant klosterkompleks. Så får vi en fin svingete vei rundt Dzoragets-kløften.

 • Overnatting: Hotel Maghay
 • Middag: Tezh Ler Resort, rett utenfor Vanadzor
 • Distanse: Ca 305 km

Fredag: Vanadzor til Yerevan

Etter en solid frokost kjører vi sørover til Armenian Alphabet Monument. Herfra tar vi en mindre kjent vei til Amberd-festningen. Vi tar et raskt stopp for å utforske festningen, før vi spiser lunsj på Amberd Tavern like i nærheten.

Etter lunsj kjører vi til hovedstaden Yerevan. Her blir det kanskje tid til å besøke Vernissage-markedet?

 • Overnatting: Republika Hotel Yerevan, Forum by Grace Spa Hotels eller Tufenkian Heritage Hotels (avhengig av tilgjengelighet, alle er ****)
 • Middag: Dargett Craft Beer Restaurant (armensk ølbryggeri)
 • Distanse: Ca 160 km.

Lørdag: Yerevan til Hermon

Denne morgenen går turen på småveier østover til Garni-tempelet. Hvis det er klart vær, vil vi se en fantastisk utsikt over fjellet Ararat, det høyeste fjellet i Tyrkia (5 137 moh). Men vi ser neppe noen spor av Noahs ark der oppe. 🙂

Deretter fortsetter vi sørover på småveier til Khor Virap, en vakker kirke nær den tyrkiske grensen ved fjellet. Vi stopper for en rask lunsj og deretter videre til et svært spesielt hotell i de armenske fjellene, 1720 meter over havet. Hotellet har innendørsbasseng, badstue, biljardsalong og treningsstudio. Alle de lyse rommene har klimaanlegg, flatskjerm-TV og kjøleskap.

 • Overnatting og middag: Lucytour Hotel (***)
 • Distanse: Ca 220 km

Søndag: Hermon til Kapan

Vi skal på offroad-eventyr i dag! Rett etter Lucy Hotel tar vi grusvei i 35 km. Deretter asfaltvei en stund, og deretter 25 km med grusvei gjennom en canyon til Jermuk, der vi skal spise noe. Deretter drar vi mot Shaki-fossen og kjører på en svingete høyfjellspass hele veien til Kapan.

 • Overnatting og middag: Grand House Hotel
 • Distanse: Ca 250 km, hvorav ca 60 km offroad.

Mandag: Kapan til Goris

Dette er en kort kjøredag, så vi kan hvile litt. Vi kjører innom Tatev-klosteret ved siden av Wings of Tatev (verdens lengste passasjertaubane), drar vi til Goris. Vi bor på et hyggelig boutiquehotell som også har gode viner og en utmerket restaurant. Når vi kommer dit, har vi muligheten til en enkel 20 minutters tur til noen lokale huler som er verdt å utforske.

 • Overnatting og middag: Mirhav Hotel (****)
 • Distanse: Ca 110 km

Tirsdag: Goris til Dilijan

I dag peker vi forhjulene nordover. Første stopp er ved Orbelian Karavanserai. Et karavanserai var en slags innelukket gjestehus, hvor Silkeveiens karavaner kunne overnatte trygt. Dette, fra 1323, er landets best bevarte. Stedet ligger på sørsiden av et fjellpass, på hele 2410 meters høyde.

Når vi kommer ned fra fjellet, kjører vi langs vestsiden av Lake Sevan, der vi stopper på en lokal restaurant for å spise fisk og nyte utsikten. Etter lunsj drar vi til Dilijan og et svært spesielt historisk hotell. Middagen tar vi på «Den flyvende struts». Kan vi håpe at det står struts på menyen?

 • Overnatting: Tufenkian Old Diligan Complex (***)
 • Middag: Flying Ostrich by Dolmama
 • Distanse: Ca 275 km

Onsdag: Dilijan tilbake til Tbilisi

I dag drar vi tilbake til Tbilisi, og vi beveger oss nordøstover langs grensen til Aserbajdsjan. Vi har valget mellom en kortere og en litt mer eventyrlig vei, avhengig av hvordan gruppen føler seg. I kveld fester vi og feirer en god ukes kjøring på en lokal pub i Tbilisi!

 • Overnatting: Mercure Tbilisi Old Town, Astoria Hotel eller Makmani Hotel (avhengig av tilgjengelighet, alle er ****)
 • Distanse: Ca 225 eller 275 km

Torsdag 12. mai: Hjemreise

Transfer til flyplass

Omtrentlig planlagt rute

Lokal partner: Onward Motorcycle Tours

For å gjennomføre en bra reise, er det helt nødvendig med en god lokal partner som kan området, og kan stille med sykler, følgebil og guider. Jeg jobber bare med aktører der jeg kjenner eieren personlig, og jeg vet at vi vil få en best mulig opplevelse. Jeg foretrekker de mindre aktørene, ettersom de gjerne er mer fleksible og rimeligere enn de store.

Jeg ble kjent med Patrick i løpet av min lange reise sørover gjennom Amerika. Han har kjørt motorsykkel verden rundt på heltid i flere år, og fant til slutt sitt både kjærligheten og sitt MC-paradis i Tbilisi, Georgia. Patrick etablerte Onward Motorcycle Tours, utforsket Georgia og Armenia grundig, og har satt sammen en fantastisk rundtur for oss, med spennende steder å overnatte og spise.

Vi er på eventyr, og det betyr at overnattingstilbudene nok kan variere noe i kvalitet, men vi kan stole på at Patrick har valgt de beste. Det betyr ikke alltid mest luksus, men den beste opplevelsen for pengene. Vi legger opp til å dele rom, men de fleste steder vil det være mulig å oppgradere til enkeltrom for en rimelig penge.

Onward har ti nyere KTM 390 Adventure, pluss diverse litt eldre BMW X650 xChallenge og xMoto. Du velger hva du vil kjøre. Vi har også med følgebil som tar med bagasjen vår og en reservesykkel, så vi kan kjøre lett.

Hva slags kjøreferdigheter trenger du?

Du lurer kanskje på om du har de ferdighetene som skal til. Denne turen handler først og fremst om å oppleve Georgia og Armenia, ikke røff terrengkjøring. Ruten går på asfalt, grusvei og litt sti. Problemet med offroad er bare at den stien som er enkel den ene dagen, kan være et helsike dagen etter hvis det har regnet. Men vi har lokale guider som kjenner området, og vi tilpasser rutene og farten til gruppas ferdigheter og lyster.

Når det er sagt, så må du kunne takle relativt lange dagsetapper. Du behøver ikke å være veldig rask, men du bør være en stabil og sikker fører med god kontroll på motorsykkelen både på og utenfor asfalten. God brems-, gass- og klutsjkontroll er spesielt viktig. Helst bør du ha noe gruserfaring allerede så du forstår hva du begir deg ut på, men mye handler om hvor sporty (i mangel av et bedre ord) du er. Ta gjerne et kurs før du reiser!

FAQ

 • Kjøreferdigheter: Turen går på asfalt, grus og enkel offroad. Vi tilpasser turen til gruppens ferdighetsnivå, men det er forventet at du har trening i å kjøre på grus og lettere terreng
 • Du må ha førerkort klasse A tung motorsykkel. Georgia krever også at du har internasjonalt førerkort, dette bestiller du hos NAF: https://nye.naf.no/internasjonalt-forerkort
 • COVID: Per mars 2024 er det ingen krav til vaksinasjon, testing eller andre restriksjoner for reisende til Georgia
 • Du må betale inn et depositum for egenandelen før du får sykkelen. Dette får du tilbake dersom sykkelen returneres uten større skader. Du betaler ikke for riper og skrammer, det er forventet på denne turen. Det gjøres et overslag over nødvendige deler og arbeid, som trekkes fra før du får restbeløpet tilbake.
 • Flybilletter: Du bør bestille flybilletter så snart som mulig, men ikke kjøp uten mulighet til avbestilling før du har fått bekreftet at reisen blir gjennomført. De oppgitte rutene er bare forslag, du står fritt til å velge andre, men bør være i Tbilisi senest midt på dagen lørdag
 • Er det trygt i Georgia og Armenia? Vi forholder oss til UD sine reiseråd, og reiser ikke inn i områder der det er frarådet. Den generelle sikkerheten i landene er ellers god, så lenge man tar vanlige forholdsregler og bruker sunn fornuft. Som vanlig når man ferdes utenfor Europa, er det gjerne trafikken som er det mest risikable.

Billedgalleri