Du er på langtur, og må gjøre en service underveis. Eller du velter i en elv og rekker ikke frem til stoppknappen før sykkelen har sugd i seg vann – motoren må tømmes. Har du med deg det du trenger for å få jobben gjort?

Kanskje det bare var dypere enn du trodde? Uansett, så vet du at du ikke må prøve å starte sykkelen. Vann komprimerer dårlig, så du kan risikere å ødelegge motoren totalt.

Vannet må ut, og da trenger du pluggnøkler. På min GS må jeg ha diverse torx-nøkler for å få av veltebøyler og deksler. Et spesialverktøy til coilene. Og selvsagt en lang pluggnøkkel.

Vel ute av skogen er det å bytte olje og filter så fort som mulig, gjerne flere ganger.

Med riktig verktøy er ikke dette vanskelig. Uten er det håpløst. Har du alt du trenger?

SBV lager skreddersydde verktøysett for adventure-sykler. Thierry har kjørt langt og skrudd mye selv, og har laget settene slik han vil ha dem. Og, etter mange år, stadig forbedret etter innspill fra andre.

SVB verktøysett er ikke billige. Billig går i stykker, det vil du ikke risikere når du står i Mongolia. De er nøye spesifisert og produsert så de skal tåle det de må tåle, samtidig som settene skal være så lette og kompakte som mulig. Settene er satt sammen smart, slik at mange verktøy fungerer sammen og har flere funksjoner. Thierry bor i Taiwan, og er tett på all produksjon.

Du skal ha alt du trenger, og ikke noe du ikke trenger. Har du for eksempel en lang T9 i verktøyposen så du kan reparere gasshåndtaket på GSen din i Langtvekkistan?

BMW Motorcycle Tool Set består av Basic Adventure Motorcycle Set pluss BMW Add on Pouch. Legg til Digital Torque Adapter, så har du BMW Pro Pack. De to verktøyrullene kan settes sammen med borrelås og trykknapper til én, eller du kan pakke de separat. Det er fortsatt litt ledig plass i rullen til egne favoritter.

Hva har jeg med meg på langtur?

Et Leatherman-type multiverktøy, en liten skiftenøkkel, en 14mm fastnøkkel (til speilene) og en skrutrekker med noen utvaltgte bits ligger alltid lett tilgjengelig i tankveska eller toppboksen.

Resten av verktøyet har jeg som regel i en Lone Rider MiniBag som henger i forkant av en MotoBag:

  • SBVTools BMW Motorcycle Set
  • SBV momentadapter
  • MotoScan OBD2-adapter (for diagnose etc)
  • Dekkpluggsett med CO-patroner (Biltema)
  • Xiaomi oppladbar kompressor
  • Elektrotape og masse strips i ulike størrelser

Kjæresten min har en F750GS, så jeg har lagt til en 24mm fastnøkkel til bakhjulet hennes. Jeg har også komplettert med noen unbrako-bits. Dessverre insisterer Touratech, Wunderlich og andre tredjepartsprodusenter på å bruke sånt fortsatt.

Hvis jeg skulle veldig utenfor folkeskikken, ville jeg kanskje tatt med dekkspaker og en slange også. Sykkelen min har slangeløse 19″ foran og 17″ bak, så en 18″ slange kan brukes i nødsfall.

Til villmarkscampen hører det en god kniv og en kombinert øks og spade. En sag til å fjerne nedfallstreet som ligger rett over stien kan også være greit.

Videoer

BMW Motorrad offroadinstruktør Johnny Chen sjekker ut verktøysettet (beklager musikken…)

SBVtools har en YouTube-kanal der du kan se nærmere på verktøyene, og ikke minst hvordan de brukes til å utføre noen vanlige jobber.

Thierry, som står bak SBV, demonstrerer
Slik bytter du dekk på veien