Moderne biler kommer med mange morsomme muligheter, men også noen litt kostbare irritasjonsmomenter. Som for eksempel at du må på verksted for å programmere inn et nytt batteri. Den gode nyheten er at du kan gjøre det selv for noen hundrelapper. Alt du trenger er en app og et OBD-II adapter.

BimmerCode er den mest populære appen for norske BMW-eiere som ønsker å være litt uavhengig av verkstedet. Du laster ned appen deres til telefonen (iOS eller Android). Så plugger du et kompatibelt OBD-II adapter inn i kontakten (du finner den vanligvis bak en luke under rattet), som snakker trådløst med telefonen din.

Har du noe annet enn BMW og Mini? Alle biler er lovpålagt å ha en slik OBD-II kontakt, og de viktigste protokollene er åpne og standardiserte. I app-butikkene finnes hundrevis av apper, mange av dem er gratis.

Adapteret du trenger kan du kjøpe i min nettbutikk her. Vanligvis finnes det på lager i Oslo.

De ulike bilmodellene har ulike funksjoner, sjekk ut hva du kan gjøre på din BMW eller Mini her.

UniCarScan vs OBDLink CX

BimmerCode har et samarbeide med OBDLink, som har laget et adapter (OBDLink CX) som er Made for BimmerCode and recommended by the BimmerCode team. CX koster $59,95 direkte fra produsent, blir vel ca 8-900,- når frakt, MVA og gebyr er betalt.

Men hva betyr egentlig «Made for BimmerCode»?

OBD-II adaptere må støtte alle standard protokollsett:

 • ISO9141-2
 • KWP2000 slow init
 • KWP2000 fast init
 • CAN 11bit/250kB
 • CAN 11bit/500kB
 • CAN 29bit/250kB
 • CAN 29bit/500kB

I tillegg finnes det en del proprietære fra Bosch og andre med utvidet funksjonalitet. BMW bruker disse:

 • KWP2000
 • KWP2000*
 • D-CAN
 • UDS

Alle disse er selvsagt støttet av UniCarScan.

Adapteret må også være raskt nok til at ting ikke timer ut. I verste fall kan man risikere å bricke en ECU hvis man roter nedi parametre de fleste av oss bør ligge unna. Under koding og andre spesialfunksjoner på canbus og K-line brukes lange meldinger på 255 byte. UniCarScan har det, mens de rimelige ELM327-adaptere kan bare sende 8 byte som standard.

BimmerCode lister UniCarScan som et kompatibelt adapter, uten forbehold, på hjemmesiden sin. Jeg kan ikke se at du får gjort noe med OBDLink CX som du ikke får gjort med UniCarScan.

Andre apper og programmer

Jeg vet ikke om CX er låst til BimmerCode, slik Carly har låst sin app og adapter sammen? Men UniCarScan kan du i alle fall bruke både på bil og mc, og med de appene du ønsker. MotoScan, BimmerLink, Car Scanner, ScanMaster-ELM (PC), osv, osv. Det finnes hundrevis av apper og programvarer å leke med, mange av dem lar deg gjøre mer avanserte ting enn BimmerCode. Men vær forsiktig, med de mest avanserte kan du også ødelegge noe som det kan bli dyrt å reparere, hvis du ikke vet hva du driver med.