Jeg har brukt Garmin og BMW sine GPS-enheter i mange år, men i fjor hoppet jeg av. Min BMW Navigator V begynte å bli litt akterutseilt, men jeg opplevde NAV VI som drøyt overpriset og bare marginalt bedre. Dessuten har det vært masse problemer med skjermene på den. Jeg liker ikke den veien BMW går med sin Connected App i kombinasjon med Nav og TFT-displayet, så jeg bestemte meg for å gå en annen vei.

Jeg vurderte en Garmin Zumo XT. Selv uten scrollhjulfunksjonen, er den milevis bedre enn BMW sin (som egentlig er en Garmin), og til ca 40% lavere pris. Men jeg ville ha mer. Jeg ville ha enda større skjerm, og jeg ville ha friheten til å boltre meg i apper – bygge mitt eget infotainmentsystem!

Løsningen ble Samsungs 8″ TabActive2, et militærspekket nettbrett som er beregnet for tøff utendørsbruk med hansker. I tillegg kjøpte jeg en WunderLINQ. Dette er en «dings» som klikker inn i BMWs GPS-brakett. Sykkelen tror det er en BMW Nav, og deler villig med seg av strøm og data – informasjon fra ECUen og input fra scrollhjulet. WunderLINQ sender det videre via Bluetooth til en iOS- eller Android-enhet. Du kan lese mer om dette oppsettet og hvordan jeg har montert det på sykkelen her.

Jeg bruker brettet til å planlegge ruter og guide og underholde meg både på sykkelen og etter turen. Den har SIM-kort, så jeg har alt jeg trenger av kommunikasjon. Og i båten fungerer den både som backup og slaveskjerm for kartplotteren. Jeg er strålende fornøyd med løsningen, men man skal nok være litt glad i å leke med sånt. Dere andre vil nok bli mer fornøyd med en vanlig GPS.

Jeg får mye spørsmål om hvilke apper jeg bruker til navigasjon, så jeg tenkte jeg skulle summere opp noen av de jeg bruker mest, og noen jeg så vidt har testet.

En utfordring på TabActive2 har vært at den bare har 16 GB internminne, og mye er opptatt av skrot-apper som Samsung ikke lar deg slette igjen. (Man skulle tro at man slapp det på et nettbrett som bare selges til proffmarkedet. Veldig uvant for et eplehode som meg.) Man må manuelt flytte apper over til SD-kortet, og etter hver app-oppdatering har det lagt seg tilbake på internminnet. Men hvis du bare har de appene du trenger, og kanskje slår av automatisk oppdatering, er ikke dette noe problem. Jeg er nå i ferd med å oppgradere til en Tab Active 3, og en av fordelene er 64 GB internminne. Det burde holde en stund.

Appene mine

Jeg har hatt ganske mange apper på nettbrettet mitt. Noen bruker jeg daglig, mens andre har jeg bare tatt en rask kikk på. Her kommer de uten noen spesiell rekkefølge, mest som en idé til deg om hva du bør se nærmer på.

Drive Mode Dashboard er laget av de samme som lager TET-appen (se lenger ned), og det ser ut som at de har tenkt en del på sine linesmen her. Du kan hente og kjøre TET-sporene direkte i appen, og den har glimrende funksjoner for deg som skal dokumentere ruter, både med spor, tekst og bilder. Den har også en roadbookfunksjon.

For meg erstatter DriveMode Dashboard Samsungs startskjerm. Jeg har de viktigste appene lett tilgjengelig på forsiden, og resten et tastetrykk unna. Man kan velge mellom ulike widgets, så du styre musikk og radio, se værinformasjon, riktig hastighet, trip-info, osv. Du kan også tilpasse farger, logoer, osv, slik du ser lenger oppe at jeg har gjort.

Appen koster litt, men jeg tror det finnes en gratisversjon for test. Det finnes en DriveMode2 også. Det er en helt annen app som jeg ikke ser noen verdi i.

Trenger du denne? Nei, absolutt ikke. Det går helt fint å bruke Samsungs startskjerm. Men det er jo litt kult? 🙂

Guru Maps Pro har blitt en yndling blant norske gruskjørere – særlig i OTC-miljøet. Den har akkurat det du trenger for å kjøre på GPX-spor, og veldig fleksibel på kart. Du kan for eksempel veksle mellom vektoriserte OpenSource offlinekart (standard) til Google satelittkart, til et TOPO-kart og videre til Finn sitt kart på sekundet. (Og mange fler.)

Appen har etterhvert blitt veldig dyr, men jeg var heldig som kjøpte den gangen den kostet noen tiere. Det finnes en gratisversjon du kan teste ut før du kjøper. Hjemmeside: https://gurumaps.app

TET – Trans Europe Trail er et nettverk av offroadruter gjennom Europa. Se https://transeurotrail.org for mer informasjon. Denne appen er egentlig ikke nødvendig, du kan laste ned sporene fra nettsiden eller bruke DriveMode Dashboard.

Appen for INNOVV kamerasystemene – se https://innovv.no

Appen for å lese feilkoder, gjøre serviceoperasjoner osv på BMW motorsykler. Se https://www.advthor.no/om-motoscan/

Jeg har en enhet som heter WunderLINQ i GPS-braketten på min BMW. For sykkelen ser den ut som en BMW Navigator GPS, og den sender derfor både informasjon fra ECU og scrollhjul. Denne appen viser den informasjonen som man ellers bare kan se på en NAV V eller VI, pluss at den er en task switcher. Det er kanskje den styggeste appen jeg vet om. Det er mulig at den fungerer på en liten telefon, men jeg har ikke brukt den. Jeg får den viktige informasjonen i TFT-skjermen uansett.

Jeg har montert en SweTrack Lite GPS-tracker under skallet på sykkelen min et sted. Så snart den beveger seg det minste, får jeg et varsel på telefonen min. Med denne appen kan jeg alltid se hvor sykkelen er. Jeg kan også se posisjon og hastighet bakover i tid, med spor og punkter på et kart. Se

Det er ikke mobildekning overalt i verden. Derfor har jeg en DeLorme (nå Garmin) InReach satelittenhet. Denne kan sende SOS, men kan også sende og motta tekstmeldinger. Denne appen gjør det litt enklere å skrive og sende disse meldingene, og har også TOPO-kartfunksjoner

Dette er en kjekk liten utility som jeg brukte for å administrere lagring på Tab Active 2. Den hadde bare 16GB internminne, som var nesten fylt opp av Android og masse skrotapper som Samsung ikke lar deg avinstallere. Jeg brukte derfor et 64GB SD-kort i tillegg. Apper installerer seg gjerne på internminnet, med denne appen kan man flytte de til SD-kortet. Jeg regner ikke med å trenge den på en stund med Tab Active3, her har jeg 64GB internminne.

Sena er produsenten av hodesettet jeg har i hjelmen, og dette er en app for å oppdatere programvaren og sette parametere på en enklere måte enn med knappene.

Dette programmet «oversetter» input fra scrollhjulet (se WunderLINQ over), slik at jeg kan zoome ut og inn i navigasjonsappene mine. (For eksempel Google Maps, Guru Maps Pro.) Det er ikke ideelt, den lager et virtuelt keyboard slik at du må veksle til standard for å kunne skrive.

lknd

åojkd

Andre

  • Telia Play, Netflix, Plex, YouTube – filmer og TV-serier
  • Apple Music, TuneIn Pro – musikk
  • Yr, Værradar, Windy – vær
  • Google Drive, DropBox – filutveksling
  • GoPro Quik, FilmoraGo – videoredigering
  • Og selvsagt nettleser, Facebook, Messenger, WhatsApp og alle de andre appene man bruker til daglig


2 kommentarer

Tab Active3 i nettbutikken! – Adventure Thor · 2. juni 2021 00:30

[…] også ut mine andre blogginnlegg om favorittapper og […]

Nettbrett i sol, varme og regn – Adventure Thor · 1. august 2022 13:48

[…] kan lese mer om hvilke apper jeg bruker her. Og om montering […]

Lukket for kommentarer.