Når jeg reiser liker jeg ikke å planlegge for detaljert. Jeg skisser opp en omtrentlig runde, og så tar jeg det dag for dag. Men er det så lurt, blir ikke turen egentlig bedre hvis man planlegger litt grundigere?

Google Maps, Garmin Basecamp, Kurviger, Scenic, Rever, My Route App og de andre verktøyene vi bruker for vanlig ruteplanlegging er fine til å finne frem til de svingete veiene eller den raskeste veien fra A til B. (Jeg skal skrive en artikkel om disse en dag også.) Men tenk deg at du skal planlegge en gruppetur i et område du ikke er lokalkjent. Du vet hvor lenge du vil kjøre hver dag, men ikke hvor langt du kommer på den tiden. Med en stor gruppe kan du ikke ta ting på sparket, du må bestille hoteller. Du trenger å plotte inn overnattinger, bensinstopp og severdigheter, og være sikker på at du kommer frem til hotellet i god tid før middag.

På langturen min gjennom Amerika hadde jeg planlagt USA-delen i detalj. Det ble tre fantastiske måneder, hvor høydepunktene sto i kø og jeg fikk med meg nesten alt som var gromt. Men fra Mexico og nedover ble det stadig mer på sparket, og jeg ser tilbake på et par dumme valg. Man behøver jo ikke å følge planen, men man lærer veldig mye i planleggingsprosessen. Og så er det veldig hyggelig, du gjør liksom reisen to ganger og kan glede deg litt ekstra!

Men jeg brukte mye tid på å finne severdighetene, lagre all informasjonen i Evernote og planlegge stoppene. Hva om det fantes et verktøy som samlet alt på ett sted?

Furkot Road Trip Planner er et slikt verktøy. Det bruker OpenStreetMaps og samler informasjon fra Google, Yelp, hotellsiter, osv, osv, og gir deg full kontroll over planleggingsprosessen. Når du er ferdig kan du eksportere GPS-ruten, eller skrive ut kart med kjøreinstruksjoner og informasjon om alle stopp for hver dag. Perfekt for en gruppereise!

Min første raske test – dette er ruten jeg kjørte fra Lima i Peru til Santiago de Chile.

Jo mer jeg leter, jo flere kule funksjoner finner jeg. Mer avanserte brukere kan for eksempel importere inn POIer, ruter og spor. Eller bruke det som andre har lagt inn, se på dette valget for eksempel:

Furkot gjør det enkelt å innlemme interessante steder og veier langs ruten. Alt fra badeplasser til scenic byways og offroad-ruter.

La oss si at du vil kjøre en runde i Portugal, og så vil du ha med litt kul offroadkjøring. Last ned spor fra Adventure Country Tracks , Trans Euro Trail eller andre steder, importer dem til Furkot og bygg en fet ferietur!

(For de som ikke kjenner ACT og TET, så er dette to non-profit initiativer for å lage offroadruter gjennom europeiske land. TET, som er den mest kjente, er beregnet på litt mindre eventyrsykler og kan bli litt vel utfordrende for oss med store sykler noen steder. Denne har også seksjoner i Norge. ACT har ruter som passer for de største syklene, foreløpig i Italia, Hellas, Romania og Portugal. ACT har Touratech og en del andre kommersielle aktører i ryggen. Begge steder finner du rutebeskrivelser og gratis nedlastbare GPS-spor.)

Sjekk ut videoen (fra GlobeRiders, Helge Pedersens selskap!) under for en grundig gjennomgang og demo av Furkot, eller gå til https://trips.furkot.com og lag en tur selv. For å lagre turen må du lage deg en gratis konto, og for seriøs bruk må du ut med $14 per år for et Furkot Pass. Vel anvendte penger!